Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал Киб обяви новото правителство на Либия

Световните агенции

Временният либийски премиер Абдул Рахим ал Киб обяви състава на новото преходно правителство, което ще ръководи страната до парламентарните избори догодина. С това бе спазен едномесечният срок, който новите либийски власти си дадоха, след като обявиха освобождението на страната на 23 октомври.

Вътрешен министър става Фаузи Абделал, а министър на отбраната е ръководителят на военния съвет в град Зинтан Осама ал Джуали. Бойци от неговите сили заловиха в пустинята през уикенда сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. Освен това силите от Зинтан имаха ключова роля в настъплението срещу Триполи, което отстрани Кадафи от властта през август.

За външен министър бе назначен Ашур Бин Хаял. Той е бил посланик на Либия в Канада и Южна Корея през 80-те години. Назначението на Хаял бе изненадващо. Дипломати предричаха, че постът ще бъде поет от заместника на постоянния представител на Либия в ООН Ибрахим Дабаши, който бе обединил дипломатите да се обърнат срещу Кадафи в началото на бунта.

Министър на петрола ще е бившият висш служител в италианската петролна компания ЕНИ Абдул Рахман Бин Йеза, а за министър на финансите е определен Хасан Зиглам, висш служител от петролната индустрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна