Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят пътя през Маказа през пролетта

Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

Новият път между България и Гърция през прохода Маказа ще бъде готов идната пролет. Това увериха представители на гръцките местни власти. Според тях, отварянето на границата е шанс за страната им да смекчи негативните ефекти на кризата. Бизнесът също разчита на новите коридори за привличане на инвестиции и на повече туристи.

След броени месеци ще бъде открит най-прекият път за хиляди българи до Бяло море. В строителството му са вложени много пари - 21 километра гладък асфалт, 5 тунела и два моста. До първия голям гръцки град - Комотини вече ще се стига за по-малко от час.

Според кмета на община Мароня-Сапес Илияс Йоаникис новият път е шанс за развитие на Северна Гърция.  След откриване на пътя през Маказа се очаква наплив на българи в Гърция и на гърци - в Родопите. Гръцки хотелиери вече свалиха цените.

Само два километра асфалт остава да се положат по новия път в Гърция. Той ще е готов до март догодина, обещават гърците, но с уговорката, че държавата първо трябва да се разплати с фирмата-строител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна