Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Юлия Тимошенко ще бъде оказана необходимата медицинска помощ

Привърженици на Юлия Тимошенко организираха днес митинг пред следствения изолатор (предварителния арест), където лежи осъдената на 7 години затвор Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС. Формално проявата е посветена на Деня на свободата, тоест на седмата годишнина от началото на Оранжевата революция в Украйна.

Около 200 души със символите на партията "Отечество" на Тимошенко и плакати "Свобода на Юля!" слушаха изявленията на депутати и активисти на партията, застанали на импровизирана сцена. Входът на следствения изолатор бе под засилена охрана.

През 2005 г. тогавашният украински президент Виктор Юшченко учреди 22 ноември като Ден на свободата. За днес опозиционните партии са предвидили редица прояви независимо от забраната на съда. Председателят на парламента Володимир Литвин заяви, че не смята Деня на свободата за празничен, а за обикновен работен днес. От канцеларията на президента Виктор Янукович обаче разпространиха днес приветствие към съгражданите му по случай празника, посочва ИТАР-ТАСС.

Виктор Янукович заяви също днес, че през някой от следващите дни на бившия премиер и негов политически опонент Юлия Тимошенко ще бъде оказана необходимата медицинска помощ. На съвместна пресконференция с гостуващия литовски президент Далия Грибаускайте Янукович обяви, че е разпоредил на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, както и на генералния прокурор да обърнат внимание на здравословното състояние на затворничката и да й бъде оказана медицинска помощ. Грибаускайте заяви, че Европейският съюз очаква "справедливо решение" на украинския Апелативен съд по обжалването на седемгодишната присъда затвор за Тимошенко по обвинение в злоупотреба с власт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна