Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис Морено-Окампо: Сейф ал-Ислам може да бъде съден в Либия

Луис Морено-Окампо
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сейф ал-Ислам, син на полковник Муамар Кадафи, може да бъде съден в Либия, ако има съдебен процес, който не го предпазва от международното правосъдие. Това заяви на пресконференция в Триполи Луис Морено-Окампо, главен прокурор на Международния наказателен съд, цитиран от Би Би Си и Ройтерс. Според него за Либия е много важно заловеният син на Кадафи да бъде съден вътре в страната. Съдебният процес срещу шефа на либийското разузнаване при управлението на Кадафи - Абдула ал-Сенуси, също може да бъде в Либия, обясни Морено-Окампо.

Те имат правото да съдят Сейф и Сенуси тук. Съгласно нашите правила върховенството е за националната система. Ако те провеждат процедурите, съдът няма да се намеси. Така че обсъждахме нравствените аспекти на въпроса. Те трябваше да информират съдиите от съда, че провеждат разследване тук и по тази причина ще извършат съдебните процедури тук. А също и защото провеждат друго разследване - не само за тези престъпления, за които ние разследвахме, обясни Морено-Окампо на пресконференция с либийския правосъден министър.

Сейф ал-Ислам беше заловен в събота, 19 ноември, а ден по-късно говорител на Преходния национален съвет, който управлява Либия, каза, че Сенуси също е бил арестуван. По-рано тази година Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сейф ал-Ислам и Абдула ал-Сенуси по обвинения за престъпления срещу човечеството.

Луис Морено-Окампо обаче смята, че бившият шеф на либийското разузнаване Абдула ал-Сенуси, все още не е заловен. Разбирам, че (Сенуси) не е бил арестуван, казал в интервю за агенция Ройтерс прокурорът.

Представители на Преходния национален съвет, който управлява Либия в момента, обявиха в неделя, 20 ноември, че Сенуси е бил заловен. В понеделник обаче либийският премиер Абдулрахим ал-Киб хвърли съмнения върху тази информация и заяви, че тепърва трябва да бъде потвърден арестът на Сенуси. Военен командир от съвета обяви също в понеделник, че новината за залавянето на бившия разузнавателен шеф е вярна, но Преходният национален съвет оттогава официално нито е потвърдил, нито е опровергал информацията за ареста.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна