Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски еколози блокираха конвой с ядрени отпадъци, пътуващ към Германия

Снимка: БГНЕС

С гранати със сълзотворен газ полицията разпръсна стотици демонстранти в севернофренския град Вален, блокирали пътя на конвой с радиоактивни отпадъци, който трябва да отпътува за Германия. Влаковата композиция съдържа 11 контейнера с германски ядрен отпадъчен материал, преработен във Франция. Количеството радиоактивни материали е достатъчно за годишната консумация на електричество на 25 млн. германци.

Мерките за сигурност в района са извънредно строги. Железопътният трафик в града е прекратен, затворени са и някои училища. Това не успокои френските организации против ядрената енергетика, решили да устройват блокади по целия път на конвоя. Еколози твърдят, че опасността от съдържанието на контейнерите надвишава тази на Чернобил. 

Конвоят не представлява никакъв риск, увери пред канал "ТФ1" представител на френската енергийна компания "Арева". Според него са нужни най-малко 10 часа непосредствена близост до контейнерите за облъчване с доза, равна на рентгенов преглед.

Френският министър на екологията Натали Косиуско-Моризе изрази пред радио "Юроп 1" недоумение от блокадите, които на практика задържат ядрените отпадъци на френска територия. През 2010 г. подобни протести забавиха с 3 дни влак с ядрени отпадъци по пътя му за Германия.

Информация на Юлия Талева – кор. на БНР в Париж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени