Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 млн. заради спрените атомни реактори на България, Литва и Словакия след 2013-а

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще приеме в четвъртък решение на България, Литва и Словакия да бъдат отпуснати още 500 млн. евро, който да покрият част от разходите по спрените атомни реактори за периода след 2013-а година. 

Все още не е ясно по колко ще получи всяка от трите страни, но до момента делът на отпуснатите на България средства е най-малък, съобщава кореспондентът ни Диана Чепишева.

Независимо как ще бъдат разпределени очакваните с днешна дата, 500 млн. евро, България се очертава като големият губещ в отпускането на европейска помощ за спрени ядрени мощности. До 2013-а дадените на Литва суми ще достигнат 1 млрд. И 400 млн. евро за два спрени реактора в Игналина с обща мощност около 2500 мегавата. За същия период компенсациите за Словакия ще са около 600 млн. евро за два блока в АЕЦ Бохунице с капацитет по 440 мегавата за всеки. Също до края на 2013-а нашата страна ще получи общо 850 млн. евро за четирите изключени реактора в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е със същата мощност – по 440 мегавата. От Еврокомисията засега не се ангажират с коментар за разпределението на парите и икономическите и социалните съображения, по които се прави то. Припомнят само, че в периода преди присъединяването си, трите страни са се съгласили да спрат старите руски реактори като акт на солидарност с останалите в Евросъюза. Подчертават и че Европейската комисия никога не се е ангажирала да поеме изцяло разноските и е приела да се финансира само част от тях, като средствата, които предстои да бъдат обявени днес, ще са последен етап от това съфинансиране.

Очаква се ЕК да обяви и резултатите от стрес-тестовете на действащите и проектираните атомни централи в ЕС, които бяха извършени след трагедията в японската АЕЦ „Фукушима”.

Информацията е на Диана Чепишева - кореспондент на БНР в Брюксел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна