Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявената в Португалия обща стачка получи силна подкрепа

Снимка: БГНЕС

Общата стачка, обявена в Португалия срещу мерките за икономии на правителството, получи силна подкрепа, предаде ДПА. Има големи нарушения в движението на обществения транспорт, а сметосъбирането и пощенските услуги на практика са спрени. Очаква се стачката да има силно влияние върху въздушния трафик и португалската авиокомпания ТАП (TAP) да отмени 121 от 140-те полета по разписанието за днес. Стачката, която трябва да продължи 24 часа, е обявена съвместно от двете най-големи синдикални обединения в страната.

По-рано тази година Португалия получи спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), в замяна на която прие тригодишна програма от мерки за намаляване на държавния дълг, припомня АП. През 2012 г. португалците ще плащат по-високи ДДС, данък върху доходите, корпоративен данък и данък върху недвижимите имоти, а правата за получаване на социални плащания ще бъдат ограничени. Догодина държавните служители няма да получат коледни и ваканционни бонуси (които са приблизително равни на по една месечна заплата), след като тази година заплатите им бяха намалени. Правителството иска също така промяна в законодателството, която да даде възможност за увеличаване на работния ден с 30 минути.

Ако Португалия не успее да въведе необходимите мерки, ще бъде изправена пред риска да не получи следващия транш от международната помощ. Сега страната е изправена пред най-тежката рецесия от връщането си към демокрацията през 1974 година, като се очаква идната година португалската икономика да се свие с близо 3 процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна