Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влакът с преработени във Франция германски ядрени отпадъци навлезе в Германия

Влакова композиция с преработени във Франция германски ядрени отпадъци навлезе в Германия на път към депото за складирането им, за което протестиращите твърдят, че е опасно, предаде Асошиейтед прес. Влакът с ежегодната пратка ядрени отпадъци прекоси тази сутрин границата и навлезе в Германия след закъснения във Франция, където екоактивисти бяха повредили жп линии в опит да го спрат.

Това са първите ядрени отпадъци, които се връщат в Германия, откакто Берлин, повлиян от бедствието в японската АЕЦ "Фукушима", реши до 2020 г. да затвори атомните си електроцентрали. Полицията каза, че след обявеното от Берлин решение тази година се очакват малко демонстранти, но при все това 20 000 полицаи ще се грижат за безопасното превозване на пратката до мястото за складирането й в Горлебен, Северна Германия, близо до град Даненберг. Полицията очаква протести, наистина, но смятаме, че при променената политическа обстановка, тази година те ще бъдат ограничени, посочи говорител на полицията.

ДПА съобщи за сблъсъци между протестиращи противници на ядрената енергетика и полицията след навлизането на влака в Германия. Полицията се е заела да вдигне от релсите демонстрантите, които се опитвали да блокират преминаването на влака.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна