Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В южния чешки град Йиндржихув Храдец се живее най-добре

В южния чешки град Йиндржихув Храдец се живее най-добре. Столицата Прага е на второ място. Това сочат данните от изследване на  Висшето училище по икономика, Мастъркард и сдружението CZECH ТОP100. Класацията се прави за четвърта поредна година и e под патронажа на министър-председателя на Чешката република Петър Нечас, на министъра на труда и социалните въпроси Яромир Драбка и на министъра на регионалното развитие Камил Янковски.

В дъното на класацията е Карвин. 63 чешки града са подредени в класацията на икономистите по критериите заплати, безработица,  престъпност и здравословно състояние на  жителите. Социално-икономическото изследване дава представа кои чешки градове и области са най-сигурни и предлагат най-много работни места. Водещи в класацията са градовете от централните чешки области. Най-тежко е положението в Моравия. Там най-трудно се намира работа, висок е и процентът на престъпността.

Прага заема второ място в класацията. Една от причините за това е високият дял на  кражбите. В столицата заплатите са по-високи и хората бързо успяват да намерят нова работа. Вторият по големина чешки град Бърно е едва на 22-ро място заради престъпността, високите цени на имотите и големия дял на трайно  безработните.

Кореспонденция на Евгения Йотова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна