Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40% от чехите ще останат за у дома за Коледните празници

Снимка: БГНЕС

Над 40% от чехите, ще останат за у дома за Коледните празници или ще отидат на гости при свои роднини. Повече хора са склонни да се забавляват извън домовете си при посрещането на новата година. Това сочи проучване на чешките интернет портали и търговци:

Eдва 11% от запитаните са заявили, че ще пътуват за коледните празници. Почивка на топло избират предимно бездетните. и семействата с по-големи деца. Предпочитани от чехите, независимо от възрастта, остават планините. Над 70% от анкетираните са отговорили, че планират в дните между коледните и новогодишните празници да заминат някъде. 40% вече са избрали къде ще бъдат за Рождество Христово. Повечето хората ще отидат на място, което познават. Ако се решат на промяна, изборът е предимно от интернет страниците на туристическите агенции или търсачките за пътувания. Близо 13% от запитаните посочват, че избират така почивката си, а едва 3% предпочитат да отидат лично в офиса на някоя туристическа агенция.

Зимните семейни почивки са избор на повечето четиричленни семейства. За едноседмична почивка в местните планински курорти те са склонни да похарчат между 5 000 и 10 000 чешки крони или до 400 евро на човек. По-младите планират няколкодневни пътувания в чужбина с приятели в група до 8 души.

Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна