Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Бенгази е обновен за делата срещу представители на режима на Кадафи

Снимка: Архив
В Бенгази вече са пребоядисали съдебната зала, в която вероятно ще протекат съдебните процеси срещу бивши високопоставени членове на режима на Муамар Кадафи, пише излизащото и на английски език руско интернет издание "Правда" в статия, озаглавена "Показни съдебни процеси в Бенгази".

В същата зала сегашният лидер на Преходния национален съвет и отдавнашен фаворит на ЦРУ Мустафа Абдул Джалил два пъти потвърди смъртните присъди срещу пет български медицински сестри и палестински лекар, обвинени в умишлено заразяване на деца със СПИН в една от болниците в Бенгази, посочва авторът на статията Франклин Лемб.

Юридическото образование на Мустафа Абдул Джалил се ограничава до няколко семестъра ислямско право. За действията му по време на съдебния процес срещу шестимата медици, както и за други услуги, направени на бившия режим, той бе назначен за министър на правосъдието. Съдията Джалил много добре е знаел, че шестимата медици са невинни и че са били редовно и брутално изтезавани през годините, прекарани в затвора. Знаел е и че семействата на фалшивите свидетели на обвинението срещу медиците са били заплашвани със смърт, ако техният роднина не даде нужните показания, а именно, че точно обвиняемите са инжектирали децата с вируса на СПИН. Той е бил наясно и с факта, че лошите санитарни условия в болницата "Ал Фатах" са истинската причина за разпространението на ХИВ вируса, донесен в Бенгази от работници от африкански страни, както и че това е станало дълго преди там да се появят палестинецът и петте българки, пише руското интернет издание "Правда".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени