Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първоначалната проверка в I АГ болница "Св. София" не е установила административни и процедурни нарушения

Снимка: Архив

При първоначалната проверка в 1-ва АГ болница "Св. София" не са установени административни и процедурни нарушения. Това каза пред Хоризонт доцент Лилянда Еленкова, председател на Комисията по здравеопазване към Столичен общински съвет. Тя заяви, че до приключване на проверката не може да се ангажира с мнение по медицинската страна на инцидента.

В лечебното заведение текат проверки на Столична община и Районната здравна инспекция. Изпълнителният директор на Агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова заяви, че Агенцията се е самосезирала и извършва проверка. Инспекторите ще работят до петък и ще предоставят информацията и на Националния консултант по акушерство и геникология.

Няма данни за медицински пропуски в работата на екипа, приел родилката. Пред "Хоризонт" управителят на болницата доц. Елиан Рачев заяви, че обстойната проверка на медицинската документация и разговорите му с близките на починалата не са му дали повод да смята, че има нарушиния. Според него, става дума за инцидент. Целият екип на болницата ще окаже максимално съдействие на проверяващите, заяви той.

В понеделник стана ясно, че по време на раждане със секцио в болницата е починала 31-годишна родилка. Бебето е в добро състояние и няма усложнения.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, случаят е различен от инцидента с починалата пациентка в "Шейново" преди седмица. Все още е рано да се говори за оставки, коментира Фандъкова.

Националната здравноосигурителна каса обяви, че започва спешни проверки в столицата на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники, в които се оказва родилна помощ. Повод са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни. От Касата припомнят, че осигуряват изцяло заплащането за родилната помощ чрез клинична пътека „Раждане, независимо от срока на бременността и разположението на плода“. Проверките ще бъдат извършени в най-кратък срок, а резултатите - своевременно оповестени.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна