Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До февруари може да започне погасяването на заема за германските мотриси

До февруари България ще може да започне да погасява заема за германските мотриси, съобщи в Брюксел министърът на транспорта Ивайло Московски. Утре той заминава за Берлин, където ще преговаря на политическо ниво за отсрочка от няколко месеца, в която да не се пристъпва към изземане на активите.

До февруари месец ние считаме, че ще предложим на кредиторите поне два варианта за погасяване на тези задължения. Първият вариант: ще очакваме резултата от бърза стартирана процедура по приватизация на БДЖ "Товарни превози", вторият вариант е: очакваме да подпишем заемното споразумение със Световна банка. Бих искал да успокоя кредиторите, да им дам гаранция, че всички тези непопулярни, болезнени мерки, които провеждаме в момента, са с цел оздравяване на компанията и довеждането й до състояние, в което да може да започне да си изплаща задълженията., заяви Московски.

Министър Московски е в Антверпен, където участва в дискусии с Европейската комисия за финансирането на бъдещи инфраструктурни проекти. Той обясни, че съкращаването на хората е неприятно и знае, че те не са виновни за тежкото състояние на БДЖ. "Упрекът ми обаче е към синдикатите, които много добре знаят, че има реален риск от фалит.", заяви министърът.

Информацията е на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна