Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Започналият в понеделник първи етап от парламентарните избори в Египет е основна тема в западните вестници.

Учудващо висок брой египтяни гласуваха, оставяйки зад себе над една седмица на насилие и политически размирици, за да покажат вярата си, че бюлетините, пуснати на първите избори след свалянето на президента Хосни Мубарак може да поставят страната им на пътя към демократичното управление, пише Вашингтон Пост. Гласуването сочи, че въпреки десетдневните протести на хората, които настояват за незабавното напускане на генералите, голям брой от тях са склонни да участват в управляван от военните преход, колкото и несъвършен да е той.

Според повечето прогнози Мюсюлмански братя ще се превърнат след вота в един от най-силните играчи в Египет в периода след Мубарак. Възходът на групировката тревожи либералите и поддръжниците на военния режим, които се опасяват, че тя ще се опита да преобрази египетското общество по правилата на исляма, отбелязва Гардиън.

Малцина се съмняват, че забранената и репресирана през по-голямата част от 80-годишната си история организация ще спечели тези избори, както вече направиха подобни партии в съседните Тунис и Мароко, Обратно, кандидатите с либерални светски позиции едва ли ще имат значимо присъствие в бъдещия парламент. Независимо от изборните резултати обаче Египет ще продължи да страда от бедност, безработица и пренаселеност, отбелязва Дейли Телеграф.

Според прогнозите на американската рейтингова агенция „Мудис”, няколко от страните в еврозоната няма да могат да изпълнят задълженията си. Еврозоната бързо се приближава към опасна граница, след която може да последва разпадане на блока, се казва в анализите на агенцията, пише руският Ведомости. Според Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за последните седмици ситуацията силно се е влошила и рецесията настъпва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна