Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БДЖ и синдикатите и днес не се споразумяха

Снимка: Венета Николова

Преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ и днес завършиха без споразумение и ще продължат отново утре - в деветия ден от стачката на железничарите.

Въпреки че и двете страни определиха преговорите като конструктивни и сближиха позициите си по някои въпроси, до подписване на ново стачно споразумение и колективен трудов договор така и не се стигна. Ръководството на БДЖ предлага да се създаде нова бонусна система, според която допълнителното възнаграждение на работниците да бъде на база свършена работа, а не както досега за прослужено време и преквалификация. Изпълнителният директор на холдинг БДЖ Йордан Недев: 

Това намаление в допълнителните възнаграждения, а не в основното, да подчертая дебело, да бъде изнесено към края на 2012 година, когато този фонд, който се образува, да бъде раздаден като бонус по схема, която съвместно със синдиката ни да постигнем като честна и справедлива.

Създаването на тази бонусна система е част от колективния трудов договор, който БДЖ предлага на синдикатите. Те от своя страна я одобриха, но не са съгласни с факта, че нейното налагане още сега ще намали доходите на работниците, заяви Петър Бунев от КНСБ:

Това няма как да бъде прието, да намалим доходите. Те достатъчно се намалиха през тези три години защото са замразени и реалните доходи са паднали. По тази точка няма как да се разберем на този етап. И не виждам как ще се разберем, такъв колективен трудов договор с намалени ставки аз не бих подписал.

Председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров подчерта, че ако системата бъде приета, тя ще гарантира правата на работниците:

Малко повече да я понапишем тая схема в малко по-големи детайли, за да се вижда как би изглеждала тя в един колективен трудов договор. И аз съм съгласен да дадем пълни гаранции на синдикатите, че тая схема ще влезе в сила. Ние няма да ги излъжем. Нито синдикатите, нито работниците. 

Репортаж на Добрина Карамболова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени