Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА навърши 120 години

Снимка: ВМА

Своята 120-годишнина отбелязва Военномедицинската академия. Основите са положени на 1.12.1891 г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийската обща гарнизонна болница. Празникът започва с валидиране на юбилейна пощенска марка „120 години ВМА”. Автор на проекта е художникът Ненко Атанасов. Пред "Хоризонт" началникът на Академията генерал Стоян Тонев припомни:

ВМА е била създадена благодарение на даренията на военни, които са подарили терена и са дали средства за нейното изграждане. Трябва да гледаме на нея като на част от образа на държавата. Ако има нещо, което през цялото време лекарите, медицинските сестри и останалият персонал са правили, то е било изцяло в полза на държавата. Какъв по-голям патриотизъм от това да се грижиш за здравето на обикновения човек и на българина.

Във ВМА ще бъде открита Юбилейна фотоизложба „120 години мисии без граници”. Изложени са 120 фотоси, проследяващи историята на ВМА и нейното участие в мисии. За първи път ще бъдат показани уникални снимки от военномедицинското осигуряване в края на ХІХ век, от времето на войните в първата половина на ХХ век, както и от над 30 хуманитарни мисии през последните 50 години.

За първи път у нас ще звучи изпълнение на “Fest Marsch” на Йохан Щраус -син. Написан е в чест на княз Фердинанд I Български и неговото коронясване на 22 септември 1908 г. във Велико Търново, когато е провъзгласена независимостта на България. Изпълнението на Гвардейския представителен духов оркестър на армията  е и първата духова оркестрация на марша в света, авторска разработка на главния диригент капитан Ради Радев. Гвардейските оркестранти ще изпълнят и специално подготвен репертоар от класика, джаз и популярни евъргрийни.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Таня Величкова с ген. Тонев от предаването "Преди всички" по "Хоризонт".
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна