Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса започва да следи резултатите от лечението на пациентите

Снимка: БГНЕС

Здравната каса ще проследява резултата от лечението на пациентите в болниците, от специалистите и от личните лекари. Последващият контрол ще се извършва чрез данни от информационната система на касата.

Здравната каса ще следи какво е състоянието на пациента след лечението му в болница, приеман ли е отново в болница и след какъв период, има ли степен на инвалидизация и дали е диспансеризиран. Освен да контролира, по този начин Здравната каса ще сравнява информацията за подобни случаи в други болници, както и данните за изхода от лечението на пациентите за период от няколко години. На тази база болниците ще бъдат класирани и по-добрите лечебни заведения ще получават стимули. В работата на специалистите в извънболничната помощ и личните лекари ще бъдат проследявани резултатите от профилактиката, формирането на рискови групи и диспансеризацията на пациентите. Така ще бъде установено как те се наблюдават във времето и дали се лекуват ефективно.

За всички набелязани мерки предстои да се изработят критерии. Новите моменти в контрола ще дадат възможност да се проследи детайлно дали на пациентите се осигуряват своевременно качествени медицински услуги.

Информация на Мая Данчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна