Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите са недоволни от новото предложение на ГЕРБ за пенсионна реформа

Снимка: БГНЕС

Синдикатите излязоха недоволни от срещата с ГЕРБ, след като получиха нова оферта - възрастта за пенсиониране да се вдига плавно от догодина с по четири месеца за всички категории труд. Свикват се стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да решат какви ще са по-нататъшните им действия.

Това, което стана всъщност и вчера, и днес, беше за нас имитация на диалог. Хората казаха много ясно какво искат и какво очакват. На 12 декември е редовното заседание на нашия координационен съвет. Ние ще свикаме стачния комитет още днес, за да обсъдим възможността за допълнителни действия, като очакваме нашите браншови структури да свикат своите органи и да формулират конкретни предложения за по-нататъшни стъпки и действия на КНСБ, а пък с д-р Тренчев сигурно ще направим и обща среща след това с колегите от "Подкрепа". Това, което ни се предлага в момента, хората няма да го приемат. Вижте, кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си мисли оттук нататък да я кара, но предложенията, които се правят в момента наистина ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността наистина ще бъде изцяло и на правителството, но и на управляващото мнозинство в момента, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че това е първата истинска социална реформа в България от 15 години насам, която ще съкрати рязко дефицита в НОИ до 2014 г. с половин милиард лева, а до 2020 г. с 6 милиарда. Избран е първоначално предложеният вариант - за всички класове и категории труд от 2012 г. с 4 месеца да се увеличи плавно възрастта за пенсиониране и да стане 65 години за мъжете и 63 години за жените през 2020 г. Финансовият министър заяви, че промените в пенсионната реформа се изтеглят с 10 години поради промените в Европа. От първи юни 2012 г. ниските пенсии ще се увеличат, каза още финансовият министър. Осигуровките на държавните служители и силовите министерства ще бъдат гарантирани. Запазва се нетното възнаграждение, ще има и компенсации за осигуровките.

Тук е много важно да се каже, че за миньорите, за другите хора в първа и втора категория труд това всъщност е една добра мярка, защото знаете, че от 2014 година нататък тези категории труд ще получават пенсиите си от така наречените частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по-висока всъщност е много изгодно за самите тях да имат допълнителен стаж и допълнително време за работа до края на 2014 година. Ние със значителна степен ще увеличим пенсиите, които ще получават. Миньори и всички други в категория едно и категория две, обясни Дянков за пенсиите.

Депутатите от бюджетната комисия приеха, че пенсионната възраст за всички ще започне да се увеличава от догодина с по четири месеца. Според представители на опозицията, тази крачка не си струва. Йордан Цонев от ДПС заяви, че увеличаването на възрастта за пенсиониране въобще не може да се сочи като реформа и няма смисъл това да се прави на всяка цена. Мая Манолова от БСП коментира, че ако управляващите продължават да си променят мнението след още една стачка може да се стигне и до увеличаване на пенсионната възраст с месец-два. Бюджетната комисия подкрепи увеличаването на най-ниските пенсии от 136 на 145 лева от средата на 2012 г., но пък отхвърли вдигането на майчинските от 240 на 290 лева. Според председателя на комисията Менда Стоянова още допълнителни увеличения на пенсии и социални разходи ще означава и повишаване на данъците.

От ГЕРБ са категорични, че промяната на пенсионната възраст трябва да бъде направена. Не приемаме и смятам, че не е коректно да се ползват наименования, че ние под натиск сме отстъпили, че сме променили позицията си вследствие на това, че има стачки. Движи ни интересът на българските граждани. Реформата, която трябва да се направи за увеличаване на възрастта за пенсиониране, е задължителна. Разчетите, които бяха направени от вицепремиера Симеон Дянков, от експертите в НОИ показват в дългосрочен план след 2016-а, 2017-а, че това нещо е задължително. В краткосрочен план ние правим плавно увеличаване на възрастта, каза депутатът Искра Фидосова.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че всичко е ясно и от 1 януари за трета категория труд стажът ще се увеличава с по четири месеца на година и ще достигне от 34 до 37 години за жените, а за мъжете от 37 години до 40.

Повишаване на възрастта за пенсиониране плавно, по 4 месеца на година за трета категория труд, докато достигне от 60 години за жените до 63, от 63 години за мъжете на 65. За първа и втора категория труд също плавно покачване на възрастта за пенсиониране от 1 януари догодина с по 4 месеца на година. Това се прави за категорийните работници. Аз се надявам синдикатите добре да са обяснили на хората, които работят в първа и втора категория труд - на миньорите, на металурзите, на химиците и на всички, които са в тези категории труд, около 110 000 човека, че е необходимо до 2015 година да се повишава възрастта и за тях, обясни Младенов.

Социалният министър заяви, че от първи юни догодина минималната пенсия ще се повиши от 136 на 145 лева. Увеличаването на възрастта за пенсиониране няма да доведе до промяна на финансовите разчети. Реформата е неизбежна, казаха от ГЕРБ, и ще доведе до изчистване на дефицита на НОИ. От първи януари 2014 г. пада таванът за новоотпуснаните пенсии и хората ще получат такава пенсия, какъвто е техния осигурителен принос.

Информация на Даниел Инков и Цветелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна