Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Пенсионната реформа няма алтернатива

Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа няма алтернатива, но в дискусиите в момента не се акцентира върху най-адекватните стъпки, по които да бъдат извършени промените. Това заяви в Пловдив новоизбраният президент Росен Плевнелиев

Според него  България трябва спешно да постигне устойчивост на пенсионната си система, тъй като в момента 60% от парите за пенсии трябва да се осигуряват от правителството от други източници:

Аз приветствам усилията за пенсионна реформа. Това, което на мен ми липсва, е по-голяма прозрачност на обосновката. Какви точно ефекти целим да се постигнат и кога, увеличаването на възрастта до 65 години в две трети от европейските държави вече се случи и това не е случайно. България също трябва да направи и да извърви своя път.

Росен Плевнелиев изтъкна и още един аргумент за бързото реформиране на пенсионната система, като подчерта, че още през 2013 година България ще трябва да плаща дълг от над 2 милиарда лева по т.нар. "кредит Милен Велчев", а предстои рефинансиране и на други задължения. По думите му, за да се платят тези пари страната ни ще трябва да търси дългосрочни кредити и от състоянието на пенсионната ни система ще зависят условията, при които те ще бъдат отпуснати.

Следователно всички българи ще платят цената на забавена пенсионна реформа. Отговорната позиция е пенсионната реформа да се направи добре сега, каза новоизбраният президент.

Информация на Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна