Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва официалната част на "Софийска платформа"

Снимка: БГНЕС

Никола Миладинов

Представители на политическия и интелектуален елит на страни от Близкия изток, Северна Африка и Централна и Източна Европа се събират днес за втори път в София на конференцията "Софийска платформа", организирана от българското външно министерство.

На форума под наслов „Справедливост в прехода” ще бъде обсъдено осмислянето на тоталитарното наследство, процеса на демократизация и ролята на гражданското общество след падането на диктаторските режими в арабските държави.

Събитието ще бъде открито от министър-председателя Бойко Борисов, президента Желю Желев и министъра на външните работи Николай Младенов.

Изненадата на тази конференция дойде снощи с пристигането на четирима представители на сирийската опозиция, които бяха легитимирани със срещата им с министър Младенов.

Във форума участват и представители на Преходния национален съвет на Либия, официални представители от Египет и Тунис, активисти от Йемен и Бахрейн.
Основните панели на конференцията са свързани с институциите, които помагат за справяне с наследството от миналото, реформиране на съдебната система, след тоталитарния преход и постигането на справедливост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна