Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Преди изборите зърнопроизводителите рекетираха правителството

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Правителството не е излъгало зърнопроизводителите с подписаното споразумение преди изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ, но допълни, че с исканията си точно преди изборите съсловието е рекетирало управляващите. По повод заплахата колоните с трактори да влязат в София премиерът заяви:

Какво ще правят в София? Ще орат ли с тракторите или ще играят хоро и ръченица пак? В София кебапчета и пържоли няма. В София хората работят. Защо не стачкуваха, когато прибираха реколтата?

По повод пенсионната реформа Бойко Борисов обясни, че е предложил вдигане на пенсионната възраст с една година от 1-ви януари, защото финансовият министър Симеон Дянков не е могъл тогава да гарантира, че ще има пари за повишение на минималните пенсии.

Борисов допълни, че парите за това повишение вече са намерени от приходната част и затова ГЕРБ се връща към старото си предложение - увеличение на възрастта за пенсиониране с по четири месеца през следващите три години. Премиерът каза още, че иска всички българи, които знаят, че някой не е инвалид, да отидат в НОИ и да кажат.

Премиерът коментира и класацията на "Прозрачност без граници", според която България е най-корумпираната страна в ЕС. Възложил съм на новия правосъден министър Диана Ковачева, която ръководеше тази организация, да обясни методиката, защото се измерва само усещането на хората за корупция, каза Бойко Борисов и допълни:

В тези класации резултатите идват след 3-4 години. Всъщност това е усещането на хората за корупцията или усещането на бизнеса. Да, ако сте отишли и сте питали фирмите, на които намалих двойно печалбите от соларните паркове, от ветропарковете, ако сте отишли при електроразпределителните дружества, на които им резнахме аутсорсването да изнасят пари зад граница, също ако сте отишли при мобилните оператори, на които им намалихме цената на услугата, е естествено, че те ще се опитат да ни отмъстят. Ако питат българите те ще кажат сигурно, че са най-нещастни в ЕС. Просто ни е такъв манталитета- да се оплакваме.

Мерките, които се приемат в последните 5 години наистина ги има, но някои от тях когато беше направена една оценка на предишната стратегия за борба с корупцията, която действаше до 2009 година, се оказа, че голяма част от мерките са на място, но те или не са довършвани, или са оставяни до средата, или пък са били заменяни с други мерки и всъщност не е изчакано до края да се види ефекта. Ефектът от антикорупционните мерки идва бавно. Необходими са няколко години, коментира новият министър на правосъдието Диана Ковачева в интервю за "Хоризонт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна