Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Протестите са заради лошо взаимодействие между властта и гражданите

Снимка: БГНЕС

Сегашните протести са само лек полъх, а не самата буря, каза д-р Албена Танева, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на предаването "От петък до петък". Протестите са първият знак на недоволство и несъгласие по определен въпрос. Протестите в България са различни от протестите в Европа, в САЩ и особено в Гърция. В България те не са заради пари, не става дума точно за обезщетения или компенсации, а по-скоро за реакция на определени провокации, които идват от страна на финансовия министър, и предизвикват обида, раздразнение и горчив гняв на различни професионални общности. Протестите у нас са заради неспазване на правила и неприемлив начин на взаимодействие между властта и гражданите, добави Танева.

В анализа си Албена Танева открои слабости на управляващите в диалога им с гражданите, упрекна ги в неумение да общуват с различните социални прослойки. Кой ще спечели ако протестите ескалират в гражданско неподчинение? Никой няма интерес от това. Никой в българското общество няма интерес правителството да не успее, заяви още събеседничката.

Един политик, една личност на такава висока позиция знае предварително, че онова, което ще прави, ще бъде при недостиг на ресурси и при насрещни съпротивителни сили. В това няма изненада. Това изморява и изтощава. Всички като влязат във властта побеляват много бързо, но не може управляващите да презират управляваните, допълни Танева.

Чуйте цялото интервю с д-р Албена Танева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна