Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Живеещите в Севроизточна България вече ще плащат сметките си за ток на чешката компания "Енерго-про", след като Е.ОН съобщи официално, че продава бизнеса си у нас. Цената е 133 млн. евро за 59% от акциите на електроразпределенията във Варна и Горна Оряховица, пише Труд. Стандарт посочва, че продажбата е част от стратегията на германския енергиен гигант до края на 2013 г. да се освободи от активите си на нерентабилни пазари и да инвестира получените средства в перспективни и добре развиващи се икономики като Русия, Китай и т.н. Плановете на Е.ОН предвиждат да получи 15 млн. евро от продажбата на дъщерните си предприятия, посочва вестникът.
Заради кризата е продължаващата няколко години стагнация на енергийния пазар, Е.ОН прави съкращения и се разделя с дейности в чужбина. Най-големият удар по германските енергийни концерни дойде тази година от правителството. Кабинетът в Берлин обяви след аварията във Фукушима, че се отказва от атомната енергия, отбелязва 24 Часа.

Огромен пожар от Гърция застрашава България по протежение на около 6 км край границата при Рудозем. Над 100 пожарникари, доброволци, войници и лесничеи задържат за пореден ден пламъците, за да не влязат у нас, пише 24 Часа. Пожарът бушува от 6 дни. В Гърция фронтът му е над 15 км, посочва Труд като цитира шефа на полицията в Смолян Кирил Хаджихристев.

Преговорите за стачката в БДЖ забуксуваха, след като срещата между ръководството на железниците и синдикатите претърпя крах, отбелязва Стандарт. Според председателя на синдиката на железничарите в КНСБ Петър Бунев, стачката продължава и днес.

Депутатите от ГЕРБ и здравната комисия се разделиха "за" и "против" плащането за избор на лекар или екип. В края на седмицата се роди идеята родилките да не плащат допълнителни пари за медици. Народните представители обаче все още не могат да постигнат консенсус как това да се случи, пише в друга статия Стандарт.
Рибата по българските пазари поскъпва поне с 20% заради кризата, свитото потребление и намалелия улов в Черно море, а и в океаните. Шаранът е 6 лв за кг, а миналата година струваше толкова навръх Никулден. Океанската скумрия също е с лев по-скъпа, а растат цените на толстолоба, морския кефал и цацата, посочва 24 Часа.

От 1 януари яслите в Пловдив вече няма да са безплатни. Родителите на деца до 3 години ще плащат месечно от 50 лв, отбелязва Труд, като цитира кмета на града Иван Тотев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна