Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите тръгват към София

170 трактора ще влязат в София за протестно шествие
Снимка: Венелина Попова

Протестите на зърнопроизводителите от Хасково и Стара Загора продължават. От 10 до 12 часа те ще блокират движението по международния път Е-80 към Турция. Над сто трактора от Ямболска област излязоха на главния път 1-7 и ще спрат на разклона за Тополовград, съобщи координаторът на протестните действия за областта Николай Димов.

Протестиращите зърнопроизводители се отказаха от блокада на "Лесово", но ще спрат движението до него.

Граничният пункт "Капитан Андреево" остана отворен, докато организаторите получат разрешително за протест.

Над 50 селскостопански машини потеглиха от пловдивското село Труд за София. Към протестиращите зърнопроизводители от района ще се присъединят техни колеги от Пазарджик. Тракторите няма да се движат по автомагистрала Тракия, а по стария път за София. Зърнопроизводителите ще се съберат по обед с колегите си от други части на страната на Ботевградско шосе край столицата, за да се включат в запланувания за утре протест . Исканията им формулира Светослав Русалов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите:

Ясни правила в българското земеделие и изпълняването им. Акциз в пълния размер, а не някакви си части от него, 70 милиона е една втора от това, което ни се полага. Реалният размер е до 155 милиона лева. Искаме паралелно с това и оставките на Найденов и Дянков заради неизпълнение на поетите ангажименти и подписаните споразумения. Във вторник ще има разширен управителен съвет и съответно в сряда ще бъдат изложени всичките ни искания.

Зърнопроизводители от Враца, Видин и Монтана вече са край Ботевград.

70 трактора на земеделски производители от Сливен и Бургас, които бяха спрени в четвъртък в района на град Гурково също потеглят за София, съобщи кореспондентът на БНР Щилияна Василева.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Сливен Петър Байчев съобщи, че с разрешение на Столичната община, 170 трактора ще влязат в София за протестно шествие от храм-паметника "Александър Невски" до Министерския съвет.

Във вторник ще тръгнат за София с лични автомобили още 200 земеделци само от сливенско. Решението за национален протест в столицата е взето на заседание на Инициативния протестен комитет на седем земеделски организации. Участващите в митинг шествието в София ще искат оставки. Според декларация на протестиращите "е недопустимо вицепремиер да се отказва от подписа си, да не се намерят възможности за диалог и да се използват предизборно хората, произвеждащи хляба на България".

Затруднения с придвижването в центъра на столицата заради предстоящите земеделски протести са неизбежни, но трафикът няма да бъде спрян, увери председателят на комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет Татяна Георгиева:

Днес в 21 часа ще започне придвижването на машините и утре в 7 часа те ще бъдат позиционирани. Утре и други ден от 12 часа до 17 часа ще има митинг шествие, което по никакъв начин няма да наложи спиране на градския транспорт и затваряне на улици. Със сигурност ще има затруднение в този район на придвижващите и затова искам да помоля гражданите на София за разбиране, търпение и толерантност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна