Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният съд се произнася по делото "Македония срещу Гърция"

Снимка: www.europe.bg

Международният съд на Обединените нации днес ще се произнесе по делото "Македония срещу Гърция". То бе заведено преди три години по обвинение, че в нарушение на Временната двустранна спогодба от 1995 година, Атина е блокирала приема на бившата югославска република в НАТО. В Скопие очакват решението на съда да бъде в полза на македонската страна.

Всички всекидневници и национални радиотелевизионни канали изпратиха свои екипи. Македонската делегация се води от външния министър Никола Попоски и неговия предшественик Антонио Милошоски, който изнесе пледоарията на македонската страна в хода на делото.

Гърция е представена на доста по-ниско ниво и при по-слаб медиен интерес. В Скопие това се тълкува като признак, че съдебното решение вероятно ще бъде в негова полза, но все пак това са само спекулации. Гърция пледира, че няма наложено формално вето и Македония не е приета в НАТО поради липса на консенсус.

Дори Съдът да приеме, че тя е блокирала македонския прием, той не би могъл да наложи на Гърция как да постъпва занапред, смятат наблюдатели. Според бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, който е един от малкото политици тук, който се ангажира с мнение по въпроса, в случай че съдебното решение е в полза на Македония, това ще доведе до поредната “вълна на национална гордост и морална победа”,но ще втвърди позицията на официално Скопие по спора с Гърция за името на републиката, с което неговото решаване ще се отложи, а с това и евроатлантическата перспектива на Македония.

Информацията е на кореспондента на БНР Мартин Минков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени