Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за четири вида редки животни цели да защити местообитанията им

Снимка: www.strandja.bg

Четири редки животински видове - морски орел, пеликан, рис и лалугер, попадат в проект на природозащитната организация WWF България. Целта е да се защитят местообитанията им у нас. 

От лятото природозащитниците набират средства и до момента са успели да изградят платформа за колония пеликани в природен парк "Персина". Възстановена е важната зона около нея, която изхранва и дава нормални условия за развитие на птиците.

Има и обучени фермери и горски стражари, които би трябвало да помогнат за опазване на рисовете и лалугерите. Наблюдава се гнездото на единствената у нас двойка морски орли до природен парк "Сините камъни".

Една от поставените цели е да се опазят старите гори, които са естествено местообитание за повечето от застрашените от изчезване застрашени видове животни.

Всичките набрани средства от началото на кампанията до вчера са малко под 3 000 лева.Имаме около 40 дарителя онлайн и по банков път, а по отношение на дарителските СМС-и само през месец септември тази година сме събрали 130 лева от тях, обясни Константин Иванов от WWF България.

Другият вариант е  символично осиновяване на животно срещу дарение.

Призоваваме хората да подкрепят нашата работа за опазване на различни местообитания и символично да осиновят четири вида български застрашени или редки животни, каза Иванов.  

Константин Костов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени