Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да участва в решенията на ЕС и занапред

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

България настоява и занапред да участва в процеса на вземане на решения в Европейския съюз и те да не бъдат определяни само в еврозоната.
Това заяви премиерът Бойко Борисов, който при пристигането си за срещата на върха в Брюксел изрази оптимизъм, че еврото ще бъде спасено.

Премиерът каза още, че ще подкрепи плана на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпюй за бързи промени в протоколите към Лисабонския договор по ускорена процедура, която ще приключи в кратки срокове.

Богатите държави, които плащат най-скъпо антикризисните мерки, могат да имат повече претенции, но в условията на скачени икономики, особено в износа, и ние трябва да участваме в срещите и да знаем какво се случва, смята Борисов.

В отговор на въпрос дали България има "План Б" в случай на евентуален разпад на еврозоната, премиерът отговори:

Аз съм убеден, че еврото няма да пропадне и не би трябвало хората да се плашат, не заради друго, а защото това е парична единица, която така или иначе се наложи вече много години в Европа, и във всички случаи ще се намери механизъм тя да бъде защитена.

Бойко Борисов изрази оптимзъм за изхода от тази среща на върха, която се смята за решаваща и за общата европейска валута и за европейския проект като цяло.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени