Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Щем, не щем, пенсионната възраст скача с 4 месеца на година, коментира Новинар по повод одобрената вчера от парламента пенсионна реформа. Текстовете бяха подкрепени само от депутатите от ГЕРБ и част от независимите. Народните представители се изпокараха, като опозицията обвини кабинета, че връща българите в XIX век, допълва изданието. ГЕРБ обяви джихад на пенсионерите, пише по темата Дума, като цитира обвинението, отправено от лявата депутатка Мая Манолова към управляващите. Приетите промени ще бъдат атакувани от левицата в Конституционния съд, увери Манолова.

Данъчните ще върнат ударно около 400 млн. лв. ДДС до края на годината, отбелязват Стандарт, Труд, 24 часа, Класа, Дума и Монитор. Изданията цитират шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов пред Българското национално радио. След разговор с вицепремиера Симеон Дянков е взето решение, че фирмите имат спешна нужда от свежи пари заради задълбочаващата се икономическа криза.

Целият търговски оборот в България е поставен на карта със задна дата, алармира Капитал Дейли. Причината е, че Търговският закон разрешава фирми, които някога са правили бизнес с фалиращи в момента търговци, да бъдат принуждавани да връщат парите по тези сделки. Проект за решение има, но внасянето му в Министерски съвет може да се очаква едва в средата на следващата година.

В съдебната власт вече е раздадена 13-а заплата, пише 24 часа. Магистратите се разбързали с бонусите още в началото на декември, защото, ако свърши годината, парите им ще се върнат в общия държавен бюджет и раздаването на премии ще зависи от финансовия министър Симеон Дянков. Преди 2 години той отказа да даде бонуси на съдиите и прокурорите и се разрази скандал, припомня изданието.

Възможно е фермерите да не получат ваучерите си за гориво с намален акциз, прогнозира пред БНР Дамян Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите, пише Класа. Затова са необходими промени в Закона за акцизите, а те няма как да бъдат направени, посочва пред вестника Вътев.

"Управляващите пак счупиха рекорда на най-скъп път", коментира Сега обявената цена от близо 25 млн. лв. на километър за строеж на отсечка от Западната дъга на столичното околовръстно. Пред вестника изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров оправдава "златната" поръчка със сложността на проекта.

Целогодишна забрана тирове да кръстосват шосетата из страната в събота и неделя обмислят в ГЕРБ, съобщава Монитор. Целта е да се разтовари движението в почивните дни и да се намалят инцидентите по пътищата.

Канал за трафик на метамфетамин от Иран през Турция и Румъния за далечна Япония беше разкрит от българските митничари от ГДБОП, пише 24 часа. Над 50 кг от наркотика, петима куриери и организаторът на аферата са арестувани за седмица в международната операция "Айсберг". Властите я пазят в тайна, за да бъдат разкрити босовете на канала в Турция и Иран, допълва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени