Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установиха поредица от грешки, довели до смъртта на Деяна

Болница "Шейново"
Снимка: Архив

БТА

Поредица от грешки и пропуски главно в две от болниците - "Шейново" и "Пирогов" е установила агенция "Медицински" одит в случая с починалата след раждане в "Шейново" 19-годишна Деяна.

Проверката обхваща четирите болници, в които е била Деяна по време и след раждането - "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна болница и "Александровска".

Експертизата сочи, че от момичето е изписано от Шейново въпреки продължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия. След раждането, въпреки че състоянието й го е налагало, Деяна не е била преместена в изолатор, поради липса на такъв в Шейново.

Извършената лапароскопия в "Пирогов" е установила тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е била извършена. Вместо това е била предприета "изчаквателна тактика".

За първи път след спешна операция в Александровска болница се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса", се казва в становището на Столичната регионална здравна инспекция.

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, което засега се води срещу неизвестен извършител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!