Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлеността ни трябва да намери нови пазари в кризата

Олга Иванова

Факторите на растеж идват от частния сектор, а не от бюджета. Секторите в българската икономика, които ще създадат най-много добавена стойност през 2012-та, са фармацията, машиностроенето, химическата промишленост и особено високотехнологичният сектор и телекомуникациите. Това прогнозираха представители на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие в дискусия на тема "Банковият сектор - в подкрепа на икономическото развитие".

В условията на кризата с еврото българската индустрия трябва да се преориентира и да намери нови географии, където да продава продуктите си, смята Владимир Михайловски - представител на ЕБ в България.

Банковата система в България е стабилна, въпреки увеличаващия се дял на лошите кредити, казаха участници в дискусията.

През последните години растежът в България се дължи единствено на експортния сектор. При проблеми с еврото тези предприятия няма да бъдат на загуба, увери Владимир Михайловски и даде съвет в каква валута да правим спестяванията си:

Валутите идват и си отиват. Дори при хипотезата една валута да бъде сменена с друга, бизнесът няма да спре, търговията няма да спре. Категорично бих казал, че трябва да се спестява във валутата, в която е доходът. Онези българи, които имат доходи във валута, различна от лева, нека спестяват в нея. Всички ние имаме нашите доходи в български левове и е разумно да спестяваме в левове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени