Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Вътрешните министри от ЕС трябва да одобрят приемането на България и Румъния в шенгенското споразумение за свободно придвижване „възможно най-скоро”, се казва в проектоизявлението на лидерите на съюза, предаде електронното издание Монстърс енд критикс. Форумът призова Съвета на външните министри да приеме това решение възможно най-скоро.

На решителната среща на върха европейските лидери ще се мъчат да задоволят две взаимно изключващи се искания: настояването на Германия за цялостна промяна на договорите на Европейския съюз с цел затягане на финансовата дисциплина и необходимостта да се успокоят финансовите пазари с бързи и
решителни действия, пише британският Файненшъл таймс.

Постигането на европейски фискален съюз ще бъде като многоизмерна игра на шах - дълго, изтощително и изключително сложно, пише Гардиън. Франция и Германия обединяват силите си, но все още има твърде много пречки по пътя към намирането на решение, отбелязва изданието.

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Кристиян Вигенин в писмо до гръцкия министър на външните работи Ставрос Димас призова Гърция да направи жест на добра воля и да се съгласи Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз по две от общо 35 глави - Съдебна власт и основни права и Правосъдие, свобода и сигурност, пише днес македонският Дневник.Според него компромис от страна на Гърция точно в този момент би укрепил доверието в политиката на разширяването на блока и би дал позитивен сигнал на всички страни от региона, пише изданието.

Под заглавие "Гърци и българи в Македония работели против интересите на САЩ" вестник Вечер пише за телеграма на американския посланик в Скопие Филип Рийкър от 2009 г., която преди десетина дни била публикувана в Уикилийкс. "Имаме непотвърдени информации, че елементи от българското посолство имат близко сътрудничество с гръцките колеги в активност, която не е наш интерес", пише Рийкър. Той смятал, че двама българи на първите два поста в щаба на НАТО в Скопие не отговаряли на американските интереси, пише Вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна