Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият орган за подземните богатства работи 6 пъти по-бързо от трите министерства, които отговаряха за това

Снимка: БТА

Заместник-министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че в понеделник предстои среща на Шеврон с варненската общественост, на която се очаква американската компания да представи технологията си за добив на шистов газ.

Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, подписването на договор с "Шеврон" не означава започване на добив, а само стъпка, за да започнат екологичните проверки.

Трайков коментира, че за половин година единният орган по управление на подземните богатства работи 6 пъти по-бързо в сравнение с трите министерства, които преди са отговаряли за това.

Според министър Трайков, подписването на договора с "Шеврон" не означава започването на добив, а само стъпка, за да започнат екологичните проверки

Искаме да дадем възможност на компанията, която проявява интерес към добива на газа, който се съдържа в шистовите скали, да ни представи работната си програма за оценка. Това е нашата стратегия

На шумния протест срещу шистовия газ в София се събраха около 100 души.  Протестът им започна с националния химн. Те тръгнаха от сградата на МОСВ, предизвикаха кратко задръстване на пл. "Независимост" и финишираха пред Министерство на икономиката. Един от организаторите на протеста Ангел Славчев изтъкна, че в Полша се добива шистов газ, но след ОВОС за всяка сонда.

Протестиращите в Добрич граждани и собственици на земеделски земи обаче са далеч повече, предаде кореспондентът на БНР Гинка Димитрова. Те прочетоха декларация до премиера, президента и председателя на НС, в която настояват за спиране на всички открити процедури, огласяване и публичен достъп на до информация за работната програма на всяка фирма, с която има или предстои договаряне. Хората настояват до 31 януари 2012 г. НС да приеме закон, с който се забранява проучването и добива на шистов газ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна