Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия разследва смъртта на палестински демонстрант

Мустафа Тамими (вляво) по време на инцидента
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Израелската армия обяви, че е започнала разследване на смъртта на палестински активист, който загина в петък, след като беше ударен в лицето от кутия със сълзотворен газ, предаде Би Би Си. На погребението му в неделя имаше сблъсъци между присъстващите и израелски войници.

Снимки от инцидента в палестинското село Наби Салех показват как Мустафа Тамими, на 28 години, е бил застрелян от близко разстояние от израелски войник. Той е бил част от малка група палестинци, хвърлящи камъни по израелски военни превозни средства, когато бил ударен. Въпреки че Тамими е бил незабавно закаран в болница, той починал от раните си на следващия ден.

Военните нарекоха смъртта на Тамими "изключителен инцидент" и обещаха пълно разследване. Начинът, по който е било стреляно, противоречи на правилата в израелската армия за използване на сълзотворен газ, посочва корепоспондентът на Би Би Си в Йерусалим.

Според противозащитни групи обаче Мустафа Тамими е поне 20-ият човек, който бива убит през последните години по време на демонстрация на Западния бряг. Протестът в Наби Салех, в който участвал той, се провежда всяка седмица и е против строежа на нови израелски селища и разделителната бариера на окупираната палестинска земя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени