Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Всички вестници пишат за кончината на един от най-добрите български актьори. "Велко Кънев напусна оркестъра", пише Монитор. "Смехът нагарча без Велко" според Стандарт.

Днешните издания не подминават дългоочакваното начало на делото "Октопод". "Бандата на Алексей Петров се изправи пред Темида", съобщава Монитор. Два милиона лева искат жертви "за шока и ужаса", пише Труд. Софийски градски съд отказа да гледа гражданските искове, за да не се утежни "и без това сложния" наказателен процес, информира Сега.

"Стотици хиляди тонове не открили митниците в Лукойл", съобщава 24 Часа. Вестникът цитира данни, изнесени на вчерашното съдебно заседание по делото за отнетия лиценз на рафинерията. От "Лукойл" отговориха, че горивото е налице, но вече e преработено.

Няколко издания поместват на първа страница резултатите от проучване на Българска стопанска камара и "Мост финанс мениджмънт" за финансовото състояние на предприятията у нас.

83% от българските фирми имат несъбрани вземания, а 30 на сто са били принудени да свият оборота си по тази причина, пише Капитал Дейли. Дълговете на държавата към бизнеса са между 420 и 470 млн. лв., без да се отчита ДДС, подлежащ на възстановяване.

По повод на тези данни Сега отбелязва, че "задлъжнялостта придобива масов характер в България и допринася за задълбочаване на кризата".

1.5 млрд. лв. данък "бюрокрация" плаща бизнесът всяка година, пише Труд. Числото е изведено от данни на министерството на икономиката. Оттам обещават, че до 2014 г. ще намалят товара с 313 милиона. Това ще стане чрез въвеждане на електронни болнични и разреждане на отчетите до НАП. "Трайков обеща да облекчи бизнеса в друг мандат", гласи заглавието-коментар в Сега. Вестникът изчислява бремето на фирмите от задължителните справки, декларации и отчети на над 2 млрд. лв.

Монитор пише за "предколеден глад за ипотечни кредити" в четирите най-големи града в България. Напливът се обяснява с очакването, че заради назрялата нова рецесия лихвите няма да паднат скоро.

"Фирми около Ковачки теглили 26,5 милиона лева от Общинска банка", съобщава 24 Часа, като цитира "запознати" източници. Сумата е равна на 36% от капитала на банката, а по закон свързаните лица имат право да теглят до 25%, отбелязва вестникът. Подозренията падат върху същите пет фирми на Ковачки, които доскоро държаха контрола над Общинска банка. Повече ще се знае през януари, когато ще излязат резултатите от извънредния одит.

Ето и актуалното положение в железниците на 20-ия ден на стачката, според днешния печат:

"БДЖ спря влаковете и заплашва да спре и заплатите",  пише Сега. "Шефът на железниците плаши, че със спестеното щял да се погаси дългът за мотрисите", добавя Дума, цитирайки Йордан Недев. Водещото заглавие на Стандарт е: "Коледа без влакове". В навечерието на празника българите ще останат без влакове "заради ината на синдикатите". "Мрачният сценарий е напълно възможен, ако днес не се стигне до съгласие между ръководството на железниците и синдикатите" по колективния трудов договор, смята вестникът. "Московски и Дянков говорили за ново БДЖ", пише 24 Часа, който помества интервю с транспортния министър.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени