Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Исканията на Великобритания застрашават единния пазар

Снимка: БГНЕС

Искането на Великобритания за специално отношение относно финансовите услуги би навредило на единния пазар на ЕС. Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Великобритания, в замяна на своето съгласие, поиска специален протокол относно финансовите услуги, който, както беше представен, представлява риск за интегритета на вътрешния пазар. Това направи компромиса невъзможен, каза в реч пред европарламента Барозу.

Междуправителственото споразумение, което ще бъде подписано от 26 членки на ЕС, няма да бъде достатъчно само по себе си обаче и страните-членки трябва също така да възстановят растежа и да насърчат заетостта. 

Ние не станахме свидетели на разделянето на ЕС между 17-те и останалите 10. Наистина това беше най-големият риск преди срещата. Това не е споразумение от вида "17 плюс", а от вида "27 минус". Миналата седмица повечето от държавните и правителствените ръководители на страните-членки показаха готовността си да продължат напред с европейската интеграция към фискален съюз за стабилност. Те показаха, че искат по-голяма Европа, а не по-малка, каза Жозе Мануел Барозу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна