Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле посети Юлия Тимошенко в затвора

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле е посетил в затвора бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която е осъдена на седем години лишаване от свобода. Това съобщи днес пресслужбата на Тимошенко, цитирана от АФП.

От канцеларията на еврокомисаря потвърдиха визитата, по време на която той се осведомил за здравословното състояние на затворничката. "Информирах г-жа Тимошенко за загрижеността на Европейския съюз относно съдебния процес срещу нея и я уверих, че ще следим отблизо апелативната процедура", се казва в съобщението на Фюле. Преди това Щефан Фюле е имал тричасова среща с украинския президент Виктор Янукович, посочва АФП. Агенцията припомня, че ЕС обвинява властите в Киев, че процесът срещу Юлия Тимошенко е политически мотивиран.

Еврокомисарят по разширяването заяви днес, че визитата му в Украйна е да подготви двустранната среща на върха. Той обаче не каза дали форумът може да бъде отменен заради казуса с Тимошенко.

Апелативният съд в Киев за пореден път днес отхвърли като необосновано настояването на защитата за отвод на съдията, водещ делото по жалбата на Тимошенко срещу седемгодишната й присъда от по-ниска съдебна инстанция, предаде ИТАР-ТАСС. Тричленен съдебен състав заседдава при закрити врата, след което бе огласено, че искането за отвод на съдията Елена Ситайло отново се отхвърля.

Адвокатите на Тимошенко твърдят, че Ситайло е била необективна при предварителното разглеждане на жалбата на клиентката им. Освен това защитата смята, че Ситайло не може да бъде председател на съдебния състав, защото е назначена за такъв само два дни преди предварителните слушания.

На 11 октомври Печорският окръжен съд в Киев осъди Юлия Тимошенко на 7 години затвор и лишаване от право да заема някои държавни постове 3 години след това. Тя бе призната за виновна по обвинение в злоупотреба със служебно положение при подписването на газови договори с Русия през януари 2009 г., когато е била премиер. Тимошенко отхвърля обвиненията и твърди, че съдебното преследване срещу нея е политическо отмъщение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна