Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинският флаг се развя пред сградата на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС

С присъединяването си към ЮНЕСКО Палестина преживя ново раждане, заяви днес ръководителят на Палестинската автономна власт Махмуд Абас. Той участва в официалната церемония по издигането на палестинското знаме пред централата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, предаде ИТАР-ТАСС.

"Това е исторически и трогателен момент за мен и моя народ - да видя нашия флаг пред сградата на ЮНЕСКО. Най-сетне той ще може да се развява наред с флаговете на другите страни членки на организацията в този прекрасен и приятелски град", каза Абас на церемонията.

Процесът по присъединяването на палестинците към ЮНЕСКО продължи повече от двайсет години. Решението за приемането им за пълноправен член на организацията бе взето на 31 октомври от Генералната асамблея на организацията с абсолютно мнозинство, припомня ИТАР-ТАСС.

Против палестинската кандидатура се обявиха Израел и САЩ. В знак на несъгласие с решението на асамблеята след това Вашингтон замрази своята вноска за ЮНЕСКО, която възлиза на една пета от бюджета на организацията. За да запази най-важните програми, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви създаването на дарителски фонд в подкрепа на организацията, отворен за държави, неправитлествени структури и частни лица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени