Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подкрепят ли парламентарните партии икономическите реформи на правителството

Снимка: БГНЕС

Ще подкрепят ли парламентарните партии икономическите реформи, които ще предложи правителството, така както ги призова премиерът Борисов? Потърсихме коментарите им в предаването "Нещо повече".

Лидерът на СДС Мартин Димитров посочи, че България нямаше ясна и категорична позиция за решаването на кризата в еврозоната. Когато един кабинет, в началото на своя мандат, не направи необходимите промени, след това е трудно. Най-важният въпрос в тази криза е България да остане стабилна, каза Димитров. Няма да подкрепяме нищо по принцип, ние настояваме да има дебати, обясни лидерът на СДС. Важно е да имаме ясна позиция. Първо, категорично не трябва да допускаме хармонизиране на европейските данъци, което означава вдигането на данъците в България. Второ, не трябва да допускаме принципът на взимане на решения в ЕС с мнозинство, което ознава големите страни да доминират над малките.

Според Михаил Миков от БСП по-добре е да се вслушаме в това, което говорят българите, да видим цената, която те платиха през последните години. Това, което ни налага Европа, ние сме го постигнали. Въпросът за финансовата стабилност е въпрос на разумно управление на всяко българско правителство. А не въпрос на затваряне в рамките на твърда конституция.

Димитър Бъчваров, заместник-председател на ДСБ каза, че партията му приветства  споразумението на европейските лидери за създаването на пакта. Но то не решава въпроса с дълговата криза. Спорзумението е рамково. Ние ще подкрепим финансовата сталбиност, но искаме, на основата на широк консенсус, да се решат позициите на българската страна. За нас е неприемливо да поемем финансови ангажименти, преди да сме член на зоната.

Лидерът на РЗС Яне Янев обясни, че дори когато са били в политическа война с ГЕРБ, са останали на принципна позиция за категорична подкрепа на финансовия пакт. Той припомни и настояването на РЗС за промени в Конституцията. 

Коментарите на политиците в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна