Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преизбраха Николай Кокинов за градски прокурор на София

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет преизбра Николай Кокинов за градски прокурор на София. Зад кандидатурата му застана главният прокурор Борис Велчев. Основният опонент на Кокинов беше районният прокурор на София Александър Налбантов.

За втория си мандат Кокинов събра 15 гласа. 8 гласа събра неговият основен опонент – шефът на Районната прокуратура в София Александър Налбантов. Членовете на ВСС аргументираха подкрепата за Кокинов с това, че един успешен мандат трябва да бъде повторен. Критиките срещу него пък се сведоха до две – на опонента му Александър Налбантов и на бившия шеф на СГП Нестор Несторов, който сега е член на Съвета. Голям брой оправдателни присъди, поръчкови прокурори, показни акции, приключващи с оправдателни присъди - това са упреците на Несторов към Кокинов. Свръхпоказността беше и критиката на Александър Налбантов:

Смятам, че делата се доказват в съдебна зала, а не пред медиите. Вярно е, че медиите трябва да бъдат информирани, но трябва да има някакъв баланс. Да казваме за конкретни решения – да, но какви са мотивите за решенията – трябва да ги излагаме в съдебната зала.

Като декларира, че той не е почитател на разследването в ефир, Николай Кокинов се въздържа да разпознае в своя заместник Роман Василев критиките за обвинителен пиар. На упреците, че има много оправдателни присъди, той отговори, че за последните 4 години те са намалели. Кокинов обясни:

Градският съд винаги е бил по-специфичен, не може да се равнява с другите съдилища в страната, респективно и Градската прокуратура. Делата са по-особени, по-важни, по-конфликтни, по-неизяснени може би като позиция и предполагащи сблъсъци на повече интелигентни юристи, което понякога води до пропуски в обвинителната теза.

Николай Кокинов смята, че прокуратурата се нуждае само от усъвършенстване, което трябва да бъде еволюционно, а не революционно. Що се отнася до показността на своите заместници, той обясни, че не може да я коментира, но че самият той предпочита прокуратурата да работи по на скрито.

Според Налбантов в градската прокуратура трябва да бъдат направени сериозни промени, да се намали публичността и показността й, включително и участието на някои прокурори в специализирани акции за собствен пиар, както и да се реши проблемът с прекалено големия брой оправдателни присъди.

Следобед парламентарната правна комисия ще изслуша партийните номинации за нови съдебни инспектори. Имената бяха оповестени часове преди обсъждането. Сред тях са Цони Цонев и Иван Колев от ВСС. Прави впечатление, че от 10-те номинации само две са на действащи съдии. Неправителствени организации призоваха депутатите да отложат изслушването, за да има време за предварителен експертен дебат по професионалните качества и биографиите на кандидатите за съдебни инспектори.

Биляна Гяурова-Вегертседер, председател на Управителния съвет на Българския институт за правни инициативи, коментира в "Преди всички" начина, по който бяха оповестени номинациите за инспектори. Тя нарече това тотално пренебрегване на всички демократични правила. Днешната процедура е две минути представяне на кандидата и до три минути лично представяне на кандидата. Едва ли това може да бъде наречено реална процедура. Самата комисия си е сложила срок 9 декември, до който да бъдат изнесени имената на всички кандидати за инспектори и който не е спазила. Одиозните фигури на Цонев и Колев бяха тотален шок за нас, когато видяхме, че са номинирани, каза Гяурова-Вегертседер.

Цялото интервю от "Преди всички" на Силвия Великова с Биляна Гюрова- Вегертседер чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени