Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 млн. евро от ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени към бизнеса

150 милиона евро от Оперативната програма „Конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени през 2012 г. от институционални получатели и от изграждане на мрежа за консултантски услуги директно в помощ на бизнеса. Предложението на Икономическото министерство за промяна в оперативната програма за следващата година бе одобрено от комитета за наблюдение.

Със средствата ще бъде създаден нов финансов продукт за нисколихвени кредити за малките и средните предприятия в размер на 300 млн. евро. 150 млн. от тях ще бъдат предоставени от оперативната програма при нулева лихва и още толкова – от участващите в схемата търговски банки при пазарната лихва.

В началото на следващата година предстои да бъдат отворени и три нови схеми за безвъзмездно финансиране по Оперативната програма "Конкурентоспособност".

Комитетът за наблюдение одобри програмата "Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия", която се реализира съвместно с ЕБВР, на стойност 150 млн. евро, изграждането на технологични паркове на стойност 50 млн. евро и подкрепа за създаване и развитие на регионални бизнес инкубатори на стойност 10 млн. евро.

Друга промяна в ОП "Конкурентоспособност", одобрена от комитета за наблюдение, дава възможност от следващата година бенефициентите по иновационни схеми от програмата да могат да ползват финансиране и за доразработка и внедряване на закупени от тях иновации.

Обобщение на Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна