Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи сме в ЕС по недоверие към здравната система

България е на първо място в Европейския съюз по отрицателна оценка на населението към здравната система. Това сочи изследване на Агенцията за социални анализи по поръчка на европейски институции.

Проучването показва недоверие в системата, несъответствие между финансови измерения и оказани услуги и съмнения на пациентите в компетентността и добронамереността на лекуващите ги.

82 процента от българите смятат, че здравната ни система има нужда от радикални промени, не просто реформа, а цялостна промяна, сочи проучването на агенцията за социални изследвания.

48 на сто от запитаните дават лоша оценка на здравната система, което поставя страната ни на първо място от 33 в Европа по този показател. Две трети от запитаните са на мнение, че работещите в здравеопазването мислят повече за пари, отколкото за пациентите си, а голяма част от тях са некомпетентни.

Въпреки това обаче обществената нагласа е, че лекарите и медицинските сестри, особено тези в болниците, получават по-малко пари, отколкото заслужават. Една трета от българите смятат, че здравеопазването трябва да е първи политически приоритет на националната ни политика. Също толкова обаче са тези, които не вярват, че в следващите 20 години системата ще се промени към по-добро.

Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени