Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: все по-стари майки - все по-малко работници

Трудоспособното население на България през 2020-та година ще бъде 2 милиона и 900 хиляди души, прогнозират учени от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Българките все по-дълго отлагат първото си раждане, а високообразованите предпочитат да останат с едно дете.  Близо половината от жените с висше образование у нас предпочитат да имат само едно дете, докато в Западна и Централна Европа високообразованите искат две. Причината е социалноикономическата несигурност, която пък се дължи на високата безработица, ниските доходи и липсата на политика за подпомагане на работещите майки.

"При висшистките средният интервал между първото и второто раждане е седем години, като 47 процента от жените с висше образование в България вероятно няма да имат второ дете", каза авторът на изследването доц. Елица Димитрова

При жените със средно образование интервалът между двете раждания е четири години, а на тези с основно - две. Тенденцията циганките да раждат повече деца, но не с такива темпове, както преди 1989 година, допълни Димитрова.

Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна