Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата за избор на съдебни инспектори ще влезе в следващия мониторингов доклад на ЕК

Процедурата за избор на нови съдебни инспектори ще намери място в следващия доклад по мониторинговия механизъм. Това стана ясно от изявление на говорителя на Европейската комисия Марк Грей. Той коментира писмен сигнал за нарушения и липса на прозрачност, изпратен от български неправителствени организации.

Това е нещо, което следим изключително отблизо, имаме представител в офиса ни в София, който се занимава изцяло с този въпрос. Знаете позицията ни, че очакваме подобни номинации да протичат при напълно прозрчна и честна процедура. Поставяли сме този въпрос и в предишни доклади и в скорошното писмо до министерството на правосъдието. Разглеждаме ставащото в момента в контекста на следващия ни доклад, който ще бъде публикуван в края на януари или началото на февруари., посочи Марк Грей.

В писмото си до главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей българските неправителствени организации критикуват непрозрачния начин, по който бяха номинирани бъдещите съдебни инспектори. Според тях има "последователно възпроизводство на модела, при който порочни политически влияния се прехвърлят в съдебната власт". Представителите на неправителствените организации настояват процедурата по избора на нови съдебни инспектори да бъде спряна, за да бъдат промени правилата, по които се прави тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна