Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от вестниците в чужбина

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Изненадващото съобщение за смъртта на Ким Чен-ир е водеща тема в американския и британския печат.

Ким Чен-Ир, синът на създателя на Корейската народно-демократична република Ким Ир-сен, си остана енигматична личност, пише "Ню Йорк таймс". Всичко за него беше догадки - от точната дата и място на раждането му до митологизирания му път до лидерския пост в страната, възникнала в резултат на прибързаното разделяне на Корейския полуостров в края на Втората световна война. За севернокорейците той беше известен като техния "несравним водач" и "великия наследник на революционната кауза". Неговият портрет е окачен редом до този на баща му във всеки дом и във всяка обществена сграда в Северна Корея. Лозунги, които го възхваляват, могат да се видят по кули, знамена и дори скали.
Севернокорейският лидер будеше голям интерес в ЦРУ, което разпитваше негови любовници, опитваше се да установи местонахождението му и правеше психологически анализи на неговите мотиви. Той беше осмиван и осъждан. Предишният американски президент Джордж У. Буш го наричаше "пигмей" и включи страната му в "оста на злото". Все пак хората, които са се срещали с него, са оставали изненадани от сериозното му държание и познаването на събитията извън неговата родина, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Смъртта на Ким Чен-ир ще бъде усетена далеч извън Северна Корея, посочва "Гардиън". Страната отдавна предизвиква тревога заради своята ядрена дейност и ракетната си програма и светът ще бъде обезпокоен от евентуална нестабилност и от последиците от смяна на ръководството. Някои предполагат, че новият лидер ще демонстрира сила в региона, за да се утвърди, а други смятат, че Пхенян ще използва прехода във властта като възможност за подобряване на отношенията с международната общност.

Представител на властта в Катар е съобщил, че президентът на Сирия Башар Асад е готов да постави своя подпис под договора, предложен по- рано от Арабската лига, пише руският "РБК Дейли". Споразумението включва изтеглянето на войските от градовете, които се противопоставят на режима на президента, освобождаване на политическите затворници, допускане на наблюдатели на територията на страната и започване на диалог с опозицията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени