Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е в траур заради смъртта на лидера й Ким Чен Ир

Ким Чен Ир
Снимка: БГНЕС

Ковчегът с тялото на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, починал на 17 декември, ще бъде изложен за поклонение в мемориалния комплекс Кумсусан. Това събщи комисията по погребението на севернокорейския лидер, цитирана от официалната севернокорейска агенция. Комисията се оглавява от най-младия син на Ким Чен Ир - Ким Чен Ун. В същия мемориален комплекс, наричан в страната "дворец на скръбта", е саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир Сен, провъзгласен за вечен президент на КНДР. 

Китайската комунистическа партия изрази своите съболезнования на Северна Корея, наричайки го "стар приятел" на Пекин.

Ким Чен Ир пое властта в Северна Корея през 1994 година, след смъртта на баща си Ким Ир Сен. Той продължи политиката на "военния юмрук", като насочи голяма част от ресурсите на страната към армията и я превърна в петата най-голяма в света. Ядреният арсенал на Пхянян също бе засилен, кулминацията стана първият тестови взрив през октовмри 2006 година.

Заради международните санкции Северна Корея често страда от сериозни проблеми с изхранването на населението. В края на миналата седмица южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че северната й съседка се отказва от обогатяване на уран за военни цели срещу 240 хиляди тона хуманитарна помощ от Съединените щати. 

Погребението на Ким Чен Ир ще бъде на 28 декември. Дотогава страната ще е в траур. Смята се, че наследник на лидера на една от най-изолираните държави в света ще бъде най-малкият му син Ким Чен Ун, който през 2010 г. беше назначен от баща си на няколко висши военни и политически поста.

Правителството в Южна Корея свика спешна среща на националния съвет за сигурност, а военните в страната бяха поставени в повишена бойна готовност след смъртта на севернокорейския лидер.

Кабинетът в Япония сформира кризисен щаб, който ще събира информация за обстановката в Северна Корея и ще разработва планове при евентуално изостяне на ситуацията в региона.

Американски представители поддържат непрекъснат контакт със съюзниците си в Южна Корея и Япония. Оставаме ангажирани със стабилността на Корейския полуостров и със свободата и сигурността на нашите съюзници, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Британският външен министър Уилям Хейг изрази своите съболезнования, но каза, че "това може да е повратна точка за Северна Корея".

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда, че кончината на Ким Чен-ир няма да се отрази на развитието на приятелските отношения между двете страни.

Китайската комунистическа партия изрази своите съболезнования на Северна Корея, наричайки го "стар приятел" на Пекин.

Всички правителства трябва бъдат изключително спокойни и въздържани в действията си и дипломатическите сигнали, които подават към Пхенян. Това заяви австралийският външен министър Кевин Ръд по повод смъртта на дългогодишния севернокорейски лидер Ким Чен Ир. Това е единствената подобна и най-голяма въоръжена военна зона в света. Тя е такава от десетилетия и сега се намираме в един от критичните моменти във военната история след 1950 година, когато трябва да гарантираме, че ще бъдат проявени спокойствие и въздържание в изключително труден момент на преход, каза Кевин Ръд. Смъртта на Ким Чен Ир е възможност за управляващите в Северна Корея да започнат да си сътрудничат повече с международната общност за подобряване на икономиката в страната и по проблема с ядрената програма на Пхенян, смята Ръд.

Ким Чен-ун, който е най-малкият син на починалия севернокорейски лидер Ким Чен-ир и най-вероятен негов наследник, не е готов да поеме властта в Пхенян. Това смята бившият помощник държавен секретар на САЩ Кристофър Хил, който беше американски пратеник в Северна Корея през 2007 г. и 2008 г.

Подозирам, че ще станем свидетели на повече действия от страна на военните. Китай ще се опита бързо да си изясни ситуацията в страната. Мисля, че в момента Ким Чен-ун не е готов да бъде толкова високопоставена фигура. Това означава, че военните ще имат голямо влияние, смята Кристофър Хил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени