Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От валежите зависи дали ще има воден режим в Монтанско

От валежите през следващите дни зависи дали ще има воден режим в Монтана, Враца и още 30 населени места в района. В язовир "Среченска бара" водата вече е по-малко от половината от обема.

В района около прохода "Петрохан" има 15-сантиметрова снежна покривка. Това, както и почистването на планинските водохващания, веднага се е отразило на притока в язовир "Среченска бара", съобщи кметът на Монтана Златко Живков:

Вчера е първият ден от шест месеца, в който количеството вода, което е влязло в язовира, е равно почти на количеството вода, което е излязло по направление в Монтана, Враца и всички останали населени места. Надявам се тази прогноза, която има за декември, да бъде потвърдена. Утре също се надяваме да има сняг.

От началото на миналата седмица в нощните часове налягането във водопроводната мрежа на Монтана се понижава от 5 на 3 атмосфери, което е довело до намаляване на потреблението с 5 хиляди литра дневно. Режим със спиране на водата ще бъде въведен само в краен случай, защото при този вариант драстично се увеличава броят на авариите.

Информацията е на кореспондента на БНР в Монтана Николай Драгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна