Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Българите изпращат годината с нарастващ икономически песимизъм и тревога за бъдещето, пише Сега като цитира проучване. В очакванията за 2012 доминират страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата и продължаващо свиване на доходите, а сегашната година е оценена като най-лошата от 1997 насам.

С 27 милиона лева са намалени парите, които здравната каса дава за лъчелечение и химиотерапия през 2012 година. Това пише Труд като цитира директора на специализираната болница по онкология в София доц. Здравка Валерианова. От здравната каса твърдят, че парите са като през тази година. Освен по пътеките, имало над 57 милиона лева за лекарства и 40 милиона за диспансерно наблюдение.
Всеки десети тийнейджър се напива сериозно поне веднъж месечно, а бирата все по-често замества закуската в междучасието, отбелязва 24 Часа като цитира проучване. Близо една трета от учениците са изпили първото си питие още преди да дочакат 12-ата си година.

Все повече български мъже стават жертви на трафик с цел принудителен труд и експлоатация, пише Новинар като цитира данни на Националната комисия за борба с трафика на хора. Традиционни дестинации за трафик са Испания, Италия и Гърция. В повечето случаи представителите на силния пол пристигат доброволно в съответната страна, но там паспортите им биват иззети и са третирани като роби.

Условията в българските затвори са ужасяващи, а в тях непрекъснато се потъпкват и човешките права, посочва Дума като цитира Българския хелзинкски комитет. Така например в затвора в Бургас, който има капацитет 371 места, са настанени 866 лишени от свобода. Там, както и във Варна, няма нито една килия със собствен санитарен възел, а на етаж се пада по един душ.

Изпразване на сметката през мобилния телефон, тотален контрол и проследяване на собственика на апарата е най-новия хит сред хакерите, пише Монитор. Според антимафиотите, цел номер едно вече са смартфоните и таблетите.

Светът е станал по-милосърден през последната година. Според Световния дарителски индекс заради финансовата криза обаче повече хора са отделяли време за доброволчески дейности и са помагали на непознати. По-малко са предоставяли парични дарения, посочва Капитал Дейли. България е на 145-о място от 153 страни, а начело са Съединените щати.

Само месец след като парламентът намали праговете за провеждане на обществени поръчки, предстои депутатите да гласуват нови промени в закона, с които отново ще бъдат завишени, отбелязва Класа. Според управляващите новата промяна в текста е заради европейска директива.

Кметовете на най-големите градове у нас планират да дадат бонус на бизнеса. В Благоевград и Разград се предвижда намаление на такса смет за фирмите. В София, по морето, във Велико Търново и Стара Загора обсъждат драстично понижаване на туристическия данък, пише Стандарт.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени