Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев обеща политически промени и нова обществена телевизия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Русия ще бъдат извършени политически промени, чиято цел е да разширят избирателните права на гражданите и участието им в обществения живот в страната. Това обяви президентът Дмитрий Медведев в своето последно годишно послание към Федералното събрание в качеството му на държавен глава.

Коментирайки последните политически събития, предизвикани от масово недоволство след парламентарните избори, президентът Медведев заяви, че правото на гражданите да изразяват своето мнение е гарантирано от закона. Същевременно той предупреди, че опитите да бъдат манипулирани хората и да се разпалва социална вражда, са неприемливи:

Няма да позволим на провокаторите и екстремистите да въвлекат обществото в своите авантюри. Няма да допуснем намеса отвън в нашите вътрешни работи.

Като посочи, че активността на гражданското общество е признак за развитие на демокрацията в Русия, Медведев обяви серия от мерки за реформиране на политическата система. Държавният глава предложи да се върнат преките избори за губернатори на регионите, значително да се улеснят процедурите за регистриране на нови партии и драстично да се намали броят на подписите, събирани от кандидат-президентите. Медведев се обяви за реформира на избирателните комисии и представителство на различните партии в тях.

Руският президент постави в най-скоро време да бъде създадена обществена телевизия на базата на един от федералните канали.

Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени