Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Сърбия подписаха споразумение за размяна на класифицирана информация

Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова подписа в Белград междуправителствено споразумение със Сърбия в областта на размяната на класифицирана информация.

Споразумението ще позволи на специалните служби на двете съседни държави и техните вътрешни министерства да обменят бързо и качествено информация в редица области от взаимен интерес. Според Цвета Маркова то може да помогне в решаването на редица случаи в областта на съдебното производство:

Документът представлява изключително модерна база на основата на рамковото споразумение, гласувано от Министерски съвет, за оперативно сътрудничество между службите и то по начин, по който не просто да се придобива класифицирана информация за съвместни операции на съответните служби и органи на двете държави, но и за такива които евентуално биха влезли в съдебна фаза.

Самото споразумение ще даде и необходимата правова рамка за размяна на информация не само между вътрешните, но и между военните министерства на София и Белград.

През 2008 год. страната ни подписа вече подобен документ в областта на отбраната със Сърбия.

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени