Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманското братство отрече да е извършвало атентатите в Дамаск

Едно от местата на атенатите в Дамаск
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Говорител на сирийското Мюсюлманско братство е отрекъл то да е отговорно за атенатите, извършени в петък в Дамаск, предаде Франс прес. При двете самоубийствени нападения загинаха 44 души, за 166 бяха ранени.

По-рано на уебсайт на Мюсюлманското братство беше публикувано изявление, че организацията е извършила атаките. Една от нашите победоносни синутски бригади успя да атакува сградата на държавната сигурност в (квартал) Кфар Сусех в сърцето на столицата на Омаядите Дамаск при успешна операция, извършена от четирима наши камикадзета, привлечени от най-добрите ни славни мъже, оставяйки много загинали и ранени от редиците на бандите на Асад, пишеше в изявлението.

Говорителят обаче уточнил, че уебсайтът всъщност е фалшив и не принадлежи на братството, а е създаден от режима на сирийския президент Башар Асад. Изявлението, публикувано на него, също не отговаряло на истината, допълнил представителят на братството.

Управляващият режим обяви в петък, че атентатите са били извършени от терористичната организация Ал Кайда. Опозиционният Сирийски национален съвет пък заяви, че самите управляващи са извършили нападенията.

Междувременно стана известно, че суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал-Даби, който оглавява наблюдателната мисия на Арабската лига за сирийската криза, ще отпътува за Сирия по-късно днес. Това е съобщил самият той пред репортери в седалището на лигата в египетската столица Кайро, предаде Ройтерс. По-рано днес ал-Даби е разговарял с генералният секретар на Арабската лига Набил Елараби.

Първата група от около 50 наблюдатели на организацията се очаква да пристигне в Сирия на 26 декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна